Gör ditt bostadsköp möjligt genom att låna till kontantinsatsen. En flexibel lösning för att komma in på bostadsmarknaden trots höga bostadspriser. Utforska för- och nackdelar samt krav för att få låna, och jämför privatlån för kontantinsatsen kan du hitta den bästa räntan och de mest fördelaktiga villkoren för din ekonomi och framtida boende.
På grund av de höga bostadspriserna i många delar av landet tar det ofta tid att spara ihop till en kontantinsats för att köpa ett hus eller lägenhet. En del har möjlighet att använda pengar från en tidigare bostadsförsäljning, och vissa har turen att få en gåva eller ett arv från släktingar. En annan möjlighet är att ta ett lån för att kunna betala kontantinsatsen.
Det går bara att få ett bolån på maximalt 85 procent av bostadens värde, och därför väljer många att ansöka om ett privatlån för att kunna betala resterande belopp i kontantinsats. Lån till kontantinsats har både högre ränta och kortare avbetalningstid än ett bolån. Därför är det viktigt att noga tänka igenom om du ska låna till kontantinsatsen, eller avvakta och försöka spara ihop pengarna själv. På denna sida får du reda på allt du behöver veta om att låna till kontantinsats för att kunna köpa en egen bostad.
Det var 2010 som det så kallade bolånetaket infördes för att förhindra låntagarna att överbelåna sina bostäder. I stället var det tänkt att 15 % av bostadens kostnad skulle finansieras med sparade pengar. Det gäller idag oavsett om du vill köpa en villa, bostadsrätt eller fritidshus. Men i lagen står det ingenting om var pengarna till kontantinsatsen ska komma ifrån. Därför går det bra att låna till insatsen i form av ett privatlån utan säkerhet. Då kan du låna upp till 600 000 kronor beroende på vilken långivare du ansöker hos.
Innan du lånar till kontantinsatsen behöver du vara säker på att du har råd att betala både bolånet och privatlånet som finansierar din kontantinsats. Tänk på att räntan kan stiga framöver, och att du även då behöver ha goda marginaler i din ekonomi för att kunna betala lånen. Eftersom lån till kontantinsats är privatlån kommer räntan du får att vara individuell. Den baseras på din ekonomiska situation och kreditvärdighet. Om din ekonomi inte är den bästa blir månadskostnad för bostaden därmed betydligt högre än om du sparar ihop till kontantinsatsen själv.
Fördelar
Nackdelar
För att kunna låna till kontantinsatsen för en bostad behöver du uppfylla samma krav som när du ansöker om ett vanligt privatlån. Du behöver till exempel vara minst 18 år gammal, vara folkbokförd i Sverige och ha en stabil inkomst. Dessutom måste du vara skuldfri hos Kronofogden, även om tidigare betalningsanmärkningar ibland kan accepteras. Utifrån din inkomst, dina aktuella skulder och din kreditvärdighet avgör långivaren om du får låna till kontantinsatsen, och vilken ränta du i så fall får på lånet.
Innan du bestämmer dig för att ansöka om ett privatlån bör du överväga om det finns andra alternativ. Har du till exempel möjlighet att låna pengar till kontantinsatsen av någon närstående räntefritt, eller med lägre ränta än ett privatlån, så är det förstås att föredra. Tänk bara på att ni ska skriva ett skuldebrev så att det inte blir några missförstånd gällande hur och när du ska betala av på lånet.
Vissa banker som erbjuder bolån har också privatlån som är framtagna särskilt för att finansiera kontantinsatser. I vissa fall kan de ge dig en bättre ränta på privatlånet än andra långivare, men de kan också ha högre krav på din ekonomi för att bevilja lånet.
Äger du redan en bostad och behöver en kontantinsats för att köpa ett nytt boende så kan du i stället ansöka om ett överbryggningslån. Det fungerar som ett tillfälligt lån som du kan använda till kontantinsatsen, och sedan betala tillbaka så fort du har sålt din nuvarande bostad.
Det är inte bara bolån och kontantinsats som ska betalas om du köper ett hus, utan även avgifter för lagfart och pantbrev. De uppgår normalt till 1,5 procent av priset på fastigheten eller taxeringsvärdet, respektive 2 procent av pantbrevets belopp. Därför är det viktigt att du ser till att ta med dessa utgifter när du beräknar hur mycket du kan köpa en bostad för.
Eftersom ett privatlån som ska användas till en kontantinsats oftast löper under en ganska lång tid framöver är det viktigt att se över eventuella avgifter som tillkommer utöver räntan. Vissa långivare tar till exempel ut en aviavgift varje månad, vilket du ofta kan undvika genom att betala via autogiro. Du kan också hålla utkik efter långivare som inte tar ut någon uppläggningsavgift för lånet.
Många blandar ihop kontantinsats med handpenning, men det är inte riktigt samma sak. När du skriver kontrakt på en bostad behöver du betala en handpenning på 10 procent av kostnaden, vilket kan dras av på kontantinsatsen som ligger på 15 procent. Därmed ska du betala ytterligare 5 procent av kontantinsatsen när du får tillträde till bostaden. Om du lånar till kontantinsats har du alltså tillräckligt med pengar även för handpenningen, men kom ihåg att den ska betalas redan vid kontraktsskrivningen.
Privatlån är vanliga och erbjuds av både banker och andra typer av långivare. Därför är det alltid bäst att jämföra olika privatlån för att få tillgång till den bästa räntan och villkoren. En jämförelsetjänst kan hjälpa dig att skilja de olika långivarna åt, och du kan också filtrera och sortera dem utifrån dina preferenser. Sedan kan du ansöka hos flera långivare samtidigt med bara en kreditupplysning, vilket innebär att du slipper försämra din kreditvärdighet med flera separata ansökningar.
Om du inte kan spara ihop till kontantinsatsen till en bostad finns möjligheten att ta ett privatlån. De kräver ingen säkerhet i bostaden och har därför högre ränta och kortare återbetalningstid än bolånet. Räntan som erbjuds är individuell, och det går att låna upp till 600 000 kronor. Använd dig med fördel av en jämförelsetjänst för just privatlån till kontantinsats för att hitta det lån som ger dig den bästa räntan, och därmed också den lägsta månadskostnaden för din bostad.
Antal långivare | 26 st |
Lånebelopp | 1 000 - 600 000 kr |
Löptid | 0 - 240 mån |
Ränta | 2,95 - 39,00 % |
Uppläggningsavgift | 0 - 995 kr |
Antal långivare utan UC | 3 st |
Antal långivare trots anmärkning | 6 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 2 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Ja, om du ansöker om ett privatlån till en kontantinsats med en medlåntagare är chansen större att lånet beviljas. Det beror på att din medlåntagare också blir betalningsansvarig för lånet tillsammans med dig.
Privatlån brukar beviljas snabbt, och därefter kan du ha pengarna på kontot inom bara ett par arbetsdagar.
Långivare brukar ange ett räntespann för sina privatlån, vilket kan ge dig en viss uppfattning om vilken ränta du kan räkna med. Men det är först efter att du har ansökt som du får reda på den ränta som långivaren kan erbjuda just dig, eftersom den är baserad på din ekonomi och kreditvärdighet.
Återbetalningstiden som erbjuds varierar mellan olika långivare. Vanligast är en maximal återbetalningstid på mellan 10-20 år.
Senast uppdaterad: 11 juni 2024