Båtlån

Om du vill köpa en båt är ett båtlån väldigt bra att ha. Det gör det enklare att köpa båten direkt och du får en förmånlig ränta. Om du köper en ny båt kan den vara väldigt dyr och det kan vara skönt att slippa låna ett privatlån på 500 000 kr, utan istället kunna välja ett specialanpassat båtlån som passar båtar bättre.

Båtlån illustration

Vilket båtlån ska jag välja?

Båtlånet och dess villkor ser lite olika ut beroende på bank. Vissa långivare lånar ut till ett högre belopp, andra till en fast ränta, medan andra tillämpar en individuell räntesats. Några banker lånar enbart ut pengar för båtar som köps från en båthandlare, medan andra kräver kontantinsats och säkerhet. Det är därför viktigt att läsa igenom bankens villkor så att du hittar ett båtlån som passar för dig.

De flesta båtlån brukar ligga mellan 20 000 kr och 500 000 kr. Då behöver du inte lämna någon säkerhet och du kan låna för hela båtens belopp. Det finns inte heller några krav på att du ska köpa från en båthandlare.

Räntan för ett sådant lån brukar vara rörlig och ligger runt 4,5% till 15%, beroende på bank. För ett sådant lån sätts räntan baserat på din inkomst och kreditvärdighet. Hos vissa banker kan du dock få en lägre ränta om du är medlem i ett fackförbund. Det kan därför vara smart att kolla upp vilka banker som ditt fackförbund samarbetar med och sedan låna därifrån om du tycker att villkoren är bra.

Om du köper en dyr båt är det bättre att ta ett flexiblare lån

Det finns även några båtlån som inte har fast belopp som det är möjligt att låna. Istället fungerar båtlånet lite som ett bolån, och det är möjligt att låna upp till 80% av båtens värde. Det innebär att minst 20% av båtens värde måste vara pengar som du har själv, alternativt lånar från ett annat lån. De banker som gör på det här sättet tar också båten som säkerhet, vilket innebär att du får en lite lägre ränta på ett sådant lån. På ett sånt typ av lån brukar bankerna ha lite olika krav som att båten måste minst kosta ett visst pris eller att du enbart får köpa båten från en auktoriserad båthandlare.

För bankerna som har båtlån med fasta lånebelopp brukar löptiden ligga mellan 1 år till 10 år. Därför är det smartare att köpa en lite mindre båt med ett sådant lån, då en mindre båt är billigare och du behöver inte en längre tid för att betala av lånet. Om du istället köper en dyrare båt är det bättre med en bank som lånar ut upp till 80% av båtens pris, då löptiden oftast ligger mellan 1 år till 15 år. Du har alltså längre tid på dig att betala av ett sådant lån. Du måste också tänka på att inte köpa en för gammal båt då vissa banker har som krav att båten måste vara avbetald innan den blir 20 år gammal.

Vad finns det för krav för att få låna till en båt?

De vanligaste kraven för att få låna ett båtlån är att du är minst 18 år, bosatt och folkbokförd i Sverige och ha ett svenskt personnummer. Du får inte heller ha betalningsanmärkningar (även fast det finns vissa lån som tillåter betalningsanmärkningar) och du måste ha en fast inkomst och utrymme i din ekonomi att klara av ett lån. Vissa banker har även en inkomstgräns som innebär att du måste tjäna mer än ett visst belopp för att få låna. Inkomstgränsen kan exempelvis ligga på 150 000 kr eller 180 000 kr per år.

Matilda är en erfaren skribent med många års erfarenhet av att skriva artiklar för olika ekonomisidor. Hon vill göra ekonomi så lättförståeligt och tillgängligt för så många människor som möjligt.

Vanliga frågor om båtlån

Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.

Det beror på vilket typ av lån du tar. Om du väljer att ta ett lån där du kan låna upp till 80% av båtens pris så kommer båten att bli lånets säkerhet. Om du istället väljer ett lån där det finns ett fast lånebelopp så behöver du inte lämna någon säkerhet.

Ja, du kan betala av hela ditt lån när som helst. Det kostar inget extra och du betalar bara ränta fram tills att du löser lånet. Du behöver dock betala av ditt lån i förtid om du bestämmer dig för att sälja båten, då du inte kan sälja båten och ha kvar lånet.

Om du valde ett lån som inte kräver säkerhet så kan du ansöka om att höja ditt lån. Det brukar vara väldigt enkelt och smidigt och går igenom snabbt. Om du vill höja ditt båtlån om du har ett lån med säkerhet, så behöver du kontakta banken för att se om det är möjligt.

De flesta bankerna brukar ha en uppläggningsavgift som ligger mellan 300 kr och 600 kr. Vissa har ingen uppläggningsavgift alls dock. Det tillkommer också en aviavgift om du väljer att betala via en pappersfaktura. De flesta banker har dock en gratis aviavgift om du aviseras digitalt via exempelvis Kivra.

Ja, det kan du. Du kan välja ett lån som inte kräver kontantinsats, då är det möjligt att låna till hela beloppet. Du kan även välja att låna till kontantinsatsen genom att ta ett annat kompletterande lån.

Senast uppdaterad: 08 april 2024