Om du vill köpa en båt har du möjlighet att ta ett båtlån. Det gör det enklare att köpa båten direkt, och du får en förmånlig ränta när båten lämnas som säkerhet för lånet. En ny båt är ofta väldigt dyr, och det är därför en bättre lösning att välja ett båtlån i stället för att ta ett stort privatlån med hög ränta.
Villkoren för ett båtlån kan variera mellan olika banker. Vissa långivare lånar ut belopp till en fast ränta, medan andra tillämpar individuella räntesatser. Några banker lånar enbart ut pengar till båtar som köps från en båthandlare, medan du hos andra kan låna till att köpa en båt även från en privatperson. Ibland krävs också kontantinsats och säkerhet för lånet. Det är därför viktigt att läsa igenom bankens villkor så att du hittar det båtlån som passar dig.
De flesta båtlån brukar ligga mellan 20 000 kr och 500 000 kr. Väljer du ett privatlån behöver du inte lämna någon säkerhet och kan låna till hela båtens kostnad. Det finns inte heller några krav på att du ska köpa båten från en båthandlare.
Räntan på ett sådant lån brukar vara rörlig och ligger på omkring 4,5% till 15%, beroende på bank. Den ränta du får baseras på din inkomst och kreditvärdighet. Men hos vissa banker kan du få lägre ränta om du är medlem i ett fackförbund. Därför är det en bra idé att kolla upp vilka banker som ditt fackförbund samarbetar med och välja att låna från någon av dem om de övriga villkoren verkar bra.
Det finns även båtlån som fungerar ungefär på samma sätt som ett bolån, där det är möjligt att låna upp till 80% av båtens värde. Det innebär att minst 20% av båtens värde krävs i kontantinsats som du själv har sparat ihop till, eller som kommer från ett mindre privatlån. Om du tar denna typ av lån behöver du även lämna båten som säkerhet, vilket ger dig en lägre ränta. Bankerna har också vissa ytterligare krav för denna typ av båtlån, till exempel att båten måste kosta mer än ett visst belopp eller att du endast kan köpa båt från en auktoriserad båthandlare.
Löptiden för ett båtlån ligger oftast mellan 1 och 15 år, och det är den tid du har på dig att betala tillbaka hela lånet. Du måste också tänka på att inte köpa en för gammal båt eftersom vissa banker har som krav att båten måste vara avbetalad innan den är 20 år gammal.
De vanligaste kraven för att kunna ansöka om ett båtlån är att du är minst 18 år gammal, bosatt och folkbokförd i Sverige och har ett svenskt personnummer. Du får inte heller ha några betalningsanmärkningar (även om det finns vissa långivare som tillåter betalningsanmärkningar) och du måste ha en fast inkomst och utrymme i din ekonomi för att klara av lånet. En del banker har även en lägsta inkomstgräns som innebär att du måste tjäna över ett visst belopp för att få låna. Inkomstgränsen kan exempelvis ligga på 150 000 kronor eller 180 000 kronor per år.
Antal långivare | 26 st |
Lånebelopp | 1 000 - 600 000 kr |
Löptid | 0 - 240 mån |
Ränta | 2,95 - 39,00 % |
Uppläggningsavgift | 0 - 995 kr |
Antal långivare utan UC | 3 st |
Antal långivare trots anmärkning | 6 st |
Antal långivare med direktutbetalning | 2 st |
Om du inte får svar på din fråga här, är du varmt välkommen att kontakta oss via mail eller vårt kontaktformulär.
Det beror på vilket typ av lån du tar. Om du väljer att ta ett lån där du kan låna upp till 80% av båtens pris så kommer båten att tas som säkerhet för lånet. Om du i stället väljer att låna hela summan så behöver du inte lämna någon säkerhet, men då tar långivaren ut en högre ränta.
Ja, du kan betala av hela ditt lån när som helst. Det kostar ingenting extra, och du betalar bara ränta fram tills att du löser lånet. Du behöver också betala av lånet helt innan du kan sälja den om du har tagit ett lån med båten som säkerhet.
Om du har ett båtlån utan säkerhet kan du ansöka om att utöka ditt lån. Det brukar vara enkelt och smidigt, och du får oftast svar på din ansökan snabbt. Om du vill utöka ditt båtlån med båten som säkerhet behöver du kontakta banken för att se om det är möjligt.
De flesta banker brukar ta ut en uppläggningsavgift som ligger mellan 300-600 kronor, medan några av dem inte tar ut någon uppläggningsavgift alls. Det brukar också tillkomma en aviavgift varje månad om du väljer att betala via pappersfaktura. Men oftast kan du slippa den avgiften genom att välja e-faktura eller autogiro.
Ja, du kan välja ett lån som inte kräver kontantinsats. Då är det möjligt att låna hela beloppet. Du kan också välja att låna till kontantinsatsen genom att ta ett annat kompletterande lån.
Senast uppdaterad: 01 juni 2024